Kelompok Keilmuan Analisis dan Geometri

Informasi Umum

Mathematical Analysis can sometimes be described as studies of change and relationships that involves the notion of “infinity” and “infinitesimal”, which can be applied to other areas of mathematics that use the concept of nearness or distances between objects. More popularly, Mathematical Analysis includes the theory of Calculus (limit, differentiation, integration, measure) and its generalization. At ITB, Analysis and Geometry Research Group puts emphasis towards the applied side of Mathematical Analysis, without leaving the fundamentals behind. Some recent researches include analysis in n-normed spaces, fractional integral operators, energy in diffusive equations, impulsive delay equations, and Hamiltonian systems. Thematic Workshop on Integral and Differential Equations (WIDE) for graduate students and Mathematical Analysis and Geometry Day (MaG-D) for undergraduate students are organized and held annually by the Analysis and Geometry Research Division since 2006. MaG-D has since attracted participants nationally.

Analisis Matematika dapat digambarkan sebagai studi tentang perubahan dan hubungan yang melibatkan gagasan “infinity” dan “infinitesimal” yang dapat diterapkan pada bidang matematika lain dengan menggunakan konsep kedekatan atau jarak antar objek. Ilmu Analisis Matematika mencakup teori Kalkulus (batas, diferensiasi, integrasi, ukuran) dan generalisasinya. Di ITB, Kelompok Keilmuan (KK) Analisis dan Geometri menekankan pada sisi terapan Analisis Matematika, tanpa meninggalkan hal-hal mendasar. Beberapa penelitian terbaru meliputi analisis dalam ruang n-normed, operator integral pecahan, energi dalam persamaan difusif, persamaan penundaan impulsif, dan sistem Hamiltonian. Thematic Workshop on Integral and Differential Equations (WIDE) untuk mahasiswa pascasarjana dan Mathematical Analysis and Geometry Day (MaG-D) untuk mahasiswa sarjana yang diselenggarakan dan diadakan setiap tahun oleh KK Analisis dan Geometri sejak 2006.

Penelitian terkini:

1. Morrey spaces and the boundedness of integral operators on these spaces